Entry-header image

Humusz

Ezt a hihetetlenül ínycsiklandozó krémet már itthon is megtalálhatjuk a különféle boltokban,  de az elkészítése is könnyen kivitelezhető. Egy turmixgép néhány összetevő és percek múlva már tunkolhatod is a pitát vagy a zöldség hasábokat ebbe az isteni eledelbe. 

Sokszor a nem vegán életmódot követők aggódnak a fehérje és a különböző vitaminok hiánya miatt. Az biztos hogy a vegán életmód tudatosságra is tanít de egyáltalán nem nehézség hogy egészségesen tudjunk élni vegánként.

Térjünk vissza a humuszra…én személy szerint akár egy tálnyit is meg tudok enni egyszerre.

Tökéletes alapanyag szendvics krémeknek és különféle zöldségekkel lehet még színesebbé tenni (főtt édesburgonya vagy cékla, grillezett kápia paprika)

De mielőtt a receptről beszélnénk mindenképp

meg kell említenünk a humusz hozzávalóinak tápanyagtartalmáról a legfontosabbakat.

A csicseriborsónak és a tahininek köszönhetően a hummusz 100 grammonként kb. 8 gramm fehérjét tartalmaz (pitával vagy kenyérrel fogyasztva pedig komplett fehérjeforrásnak tekinthető), valamint kb. 9,5 gramm zsírt és 14 gramm szénhidrátot.

A tahini emellett rengeteg fontos ásványi anyagot tartalmaz: ilyen például a vas, amely elengedhetetlen a vérképzéshez, a réz, amely segít a vasnak felszívódni, a szelén, amely antioxidánsként segít a gyulladáscsökkentésben, a kalcium, ami elengedhetetlen az egészséges csontok számára, és a cink, ami többek között fontos szerepet játszik az egészséges immunműködésben.

A csicseriborsóban a fehérjetartalma mellett nagy mennyiségben megtalálható sok fontos ásványi anyag, valamint olyan vitaminok, mint például a folsav, a B1 és a B6-vitamin és az elengedhetetlen rostok.

Hozzávalók:

400 g főtt csicseriborsó

60 ml olivaolaj

3 kk tahini vagyis szezámmagból készült paszta

1 tk hing

1/2 db citrom leve

1 tk őrölt koriander

1-1,5 tk őrölt római kömény

Csipet pirospaprika a tetejére

Ízlés szerint só bors

krémesítéshez 1 jégkocka

Tedd a turmixgépbe az alaposan leöblített, főtt csicseriborsót, majd add hozzá a többi hozzávalót és fűszerezd ízlés szerint.

Turmixold le és add hozzá a jeget, ha túl sűrűnek találnád vagy ha a gépednek nehézséget okozna a darálás én még egy kis olívaolajjal megöntözném.

Tálaláskor hintsd meg friss petrezselyemmel és olívaolajjal a krémet és színesítsd egy kis pirospaprikával.

Tökéletes snack filmnézéshez pirítóssal, pitával vagy sárgarépa hasábokkal és más friss zöldségekkel ellenállhatatlan!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük