Entry-header image

Hogyan készülj fel egy Krisna-völgyi utazásra?

Praktikus tanácsok

Krisna-völgy, Magyarország egyik legkülönlegesebb spirituális és ökológiai központja, Somogyvámos közelében található. Ha érdekel a keleti kultúra, a fenntartható életmód, vagy egyszerűen csak szeretnél egy békés, természetközeli helyen kikapcsolódni, érdemes ellátogatni ide. Ahhoz, hogy az utazásod gördülékenyen menjen, néhány praktikus tanács segíthet a felkészülésben.

Öltözködés: Kényelmes és tiszteletteljes

Krisna-völgyben egy vallási közösség él, így fontos figyelembe venni az öltözködési szabályokat. Kerüld a túl rövid, kihívó ruhákat, és viselj kényelmes, laza öltözéket! A hölgyek számára ajánlott a vállat és térdet takaró ruha, a férfiaknak pedig a hosszúnadrág vagy a térdnadrág. Nyáron kalap és napszemüveg jól jöhet, télen pedig meleg ruházatot érdemes magaddal hozni.

Érdemes elemlámpát is betenni a táskádba, mert az épületeken kívül nincs közvilágítás. 

Plusz jó tánács: ha szeretnél önkéntes munkát végezni, hozz Magaddal olyan játszós ruhát, fényvédőt, (szalma)kalapot/sapkát, cipőt, aminél nem gond, ha bepiszkolódik a kertészetben vagy a tehenészetben végzett munka során!

Cipőválasztás: Készülj a sétákra!

A völgy területe elég nagy, így érdemes kényelmes, lapos talpú cipőt választani, ami alkalmas a hosszabb sétákra. Az ösvények kavicsosak lehetnek, így a papucs nem a legjobb választás, ha hosszabb sétát szeretnél tenni.

Étkezés: Vegetáriánus menü

A Krisna-völgyben nem szolgálunk fel húsételeket, mivel a közösség vegetáriánus. A látogatók megkóstolhatják az indiai vegetáriánus konyha különlegességeit, amelyek friss, helyben termesztett alapanyagokból készülnek.

Ha speciális diétát követsz, érdemes előre tájékozódni vagy saját ételt hozni. Glutén- és tejmentes diétát követők számára tudunk megfelelő menüt biztosítani, amennyiben ezt előre jelzik az étkezés megrendelésekor.

Időzítés: Mikor érdemes ellátogatni?

A Krisna-völgy egész évben nyitva áll a látogatók előtt, de a legjobb időszak a nyári hónapokra esik, különösen júliusban, amikor megrendezik a Búcsút, ami a legnagyobb esemény a közösségünk életében. Ekkor színes programokkal, kézműves vásárral és kulturális előadásokkal várjuk az érdeklődőket. Ha csendesebb és enyhébb időjárással párosuló látogatást tervezel, a tavaszi vagy őszi időszak az ideális Számodra. De a télnek is megvan a maga varázsa… A duruzsoló cserépkályha melegét élvezheted a Gurudeva Bhavan és a Kamala Bhavan vendégházak szobáiban.

Az év minden napján várja vendégeit vendégházunk (kivéve az Elefántos, amely a fűtési szezonban bezár), de Krisna-völgy hétfőnként pihenőnapot tart. Bemehetsz a völgybe, de az ajándékbolt, az idegenvezetés, az étterem sajnos zárva lesz ilyenkor.

Ajándékok és emlékek

A Krisna-völgyben található ajándékboltban lehetőséged lesz különféle kézműves termékek, indiai füstölők, könyvek és ékszerek megvásárlására. Érdemes szétnézni a polcokon, sok érdekes dologra bukkanhatsz! Helyben késszitett és indiai ruhák közül is válogathatsz.

Fotózás: Tisztelet a hely szellemisége iránt

Bár Krisna-völgy festői környezete és temploma nagyon fotogének, fontos, hogy tiszteletben tartsd a hely spirituális jelentőségét. Bizonyos helyeken kérhetik, hogy ne fotózz.

És kérlek, mindenképp tartsd tiszteletben a hívek magánszféráját, a lakóterületet légy szíves ne látogasd!

Ne feledd, spirituális, vallási közegben tartózkodsz, ezért tartsd Te is az elveinket: kerüld a szeszes italt, bódító-mámorító szereket (dohányzás is ide tartozik), húskészítményeket, a szerencsejátékot és a szexuális életet arra az időre, amíg nálunk vendégeskedsz.

Szálláslehetőségek

Ha több napot szeretnél eltölteni a völgyben, érdemes előre foglalni szállást. Krisna-völgyben többféle szálláslehetőség is elérhető, legyen az privát szoba a templomhoz közel vagy a faluban kint, esetleg olcsóbb hálótermi ágy. A recepciósok szívesen segítenek Neked a megfelelő szállás kiválasztásában.

Spirituális élmények és programok

A Krisna-völgyben számos spirituális programon vehetsz részt, például fesztiválokon, turisztikai hétvégéken, elvonulásokon, templomi szertartásokon és előadásokon. Ha érdekel a mélyebb spirituális élmény, érdemes előre tájékozódni a programokról Krisna-völgy (https://krisnavolgy.hu/) és a vendégház (https://vendeghaz.krisnavolgy.hu/) oldalán, és beilleszteni ezeket az utazási tervedbe.

Környezetvédelem és fenntarthatóság

Krisna-völgy fenntartható gazdálkodása példaértékű. Ha Te is szeretnél környezettudatos utazó lenni, hozhatsz magaddal saját kulacsot, amit megtöltesz majd vízzel, többször használható szatyorral vásárolhatsz a helyi boltban, és támogathatod a helyi öko-programokat.

Nyitottság és tisztelet

Legfontosabb, hogy nyitottan és tiszteletteljesen közelíts közösségünk életéhez. Szívesen mesélünk Neked a hitünkről és életmódunkról, ha érdeklődsz. Ne félj kérdezni, de tartsd szem előtt a vallási és kulturális különbségeket!

Utazás

Krisna-völgy 2 órás autóútra található Budapesttől. 

Jöhetsz vonattal a Déli vagy a Kelenföldi pályaudvarról. Somogyvárig/Öreglakig vonattal egy átszállással tudsz eljutni (nézd meg  https://menetrendek.hu/ oldalt a részletekért!). Somogyvár/Öreglak vasútállomásról busszal utazhatsz Somogyvámosig. A busz naponta csak kétszer-háromszor jár, ezért ennek megfelelően tervezd meg az utazásod! 

Másik alternatíva az lehet, ha a somogyvári/öreglaki/fonyódi vasútállomásról kéred, hogy szervezzünk Neked  transzfert. Ne ijedj meg, nem ökrösszekérrel megyünk eléd! 😉

Mobiltelefon használat

Bár nincs kifejezett tiltás, ajánlott a mobilhasználatot minimálisra korlátozni a templom területén és a szertartások alatt. Ez segít megőrizni a hely nyugalmát és spirituális atmoszféráját.

Online recepció

A Krisna-völgyi vendégházakban recepció csak online működik. Ez azt jelenti, hogy a recepciósokat mailben vagy telefonon tudod elérni, minden folyamat online fog történni. Kulcsot a szobaajtód melletti kulcsos szekrényből tudod magadhoz venni. De ne aggódj, szükség esetén tudunk személyes jelenlétet is biztosítani.

Már a szobafogalás is lehetséges online a https://vendeghaz.krisnavolgy.hu/ oldalon keresztül, de mailben vagy telefonon keresztül a recepciósok segítségét is kérheted.

Ha mindezeket figyelembe veszed, biztos lehetsz benne, hogy a krisna-völgyi látogatásod gazdag és emlékezetes élmény lesz, mely nem csak a testet, de a lelket is felfrissíti.

Ha kimaradt valami infó, ami Téged érdekelne, kérdezz tőlünk bátran!!!

Várunk szeretettel!

Hare Krisna!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük