Entry-header image

Önfenntartónak lenni

Az önfenntartás sok mindent jelenthet; nem csak a saját ételed elkészítése értendő ezalatt, sokkal inkább az, hogy a mindennapi életedhez szükséges termékeket magad hozod létre. A Krisna-völgyben arra törekszünk, hogy pontosan ezt csináljuk: mindent magunk állítunk elő abból, amit megtermelünk a birtokon vagy éppen a hulladékokból.

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dolgokkal kezdtük: saját kútjainkból vesszük a vizet, napelemek (vagy gyertják) biztosítják a fényt, saját fáinkból van a tüzelő a házaink fűtéséhez, saját szennyvízhálózatunk van, stb.

Manapság már a kisebb termékekre fókuszálunk, amelyeket szintén napi szinten használunk, és keressük a módot, hogy ezeket is magunk állíthassuk elő. Például:

Kötés mint újrahasznosítás – Miért is ne használhatnánk fel a régi ruháinkat? Bármilyen ruhaneműből lehet újat készíteni vagy háztartási kiegészítőt gyártani. Csak fel kell szabdalni csíkokra egy régi sarit, dhotit, pólót vagy bármi mást. Felgömbölyítjük őket és kötünk (vagy horgolunk) belőlük valamit.

A Krishna-völgyben két imafüzérfa (vagy India Büszkesége) áll az egyik dombunkon.

Ezeknek a fáknak a gyümölcsét évszázadokon keresztül imafüzérként használták. A kis zöld, ovális gyümölcsök lassan megsárgulnak, majd a mazsolához hasonlóan összeaszalódnak. Ekkor a gyümölcs belsejében lévő nagy fekete magot le lehet szedni és imagyöngyként használni.

Ezt igyekszünk hasznosítani, és megalkottuk kézzel készült gyöngy nyakláncainkat és (hamarosan érkező) karkötőinket. Saját kollekciónkhoz a gyöngyöket forrázott diólevéllel, kurkumával, céklával színezzük vagy természetes színében hagyjuk őket.

Legutóbbi projektünkkel, a kézzel készült Syama termékekkel az a célunk, hogy a ruháinkat is magunk állítsuk elő. Bár az alapanyagokat még nem mi gyártjuk, már próbálkozunk kender és gyapot termesztésével. Jelenleg még vásárolt fonalból szőjük kendőinket, amelyek a legújabb alkotásaink közé tartoznak.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a tervezettnél hamarabb el kell érnünk, hogy minden szükséges terméket magunk állítsunk elő, és elkötelezettek vagyunk ennek megvalósítása iránt. Íme az egyik újonnan gyártott termékünk. Mi lehet fontosabb egy gyakorló Vaisnava számára mint a Tilak?! (szent jelölés, amelyet a test 12 pontján helyezünk el)

Ez csupán néhány példa, amely demonstrálja az önfenntartóságra való törekvésünket, ami a legapróbb részletekre is kiterjed. Meggyőződésünk, hogy idővel egyre több és több termék és lehetőség valósulhat meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük