Entry-header image

Henna: Kelet művészetének évezredes varázsa

Színek, formák, érzelmek… A henna művészete mindezt magába foglalja, és mélyen gyökerezik a keleti kultúrákban. Kevesen tudják, hogy a hennafestés már több mint 5000 éves hagyománynak örvend Ázsia, Afrika és Közel-Kelet területein. A henna a vaisnava művészetek egyik ága, és nem csak díszít, hanem segít az önmegvalósításban, mivel kedvezően hat az ember tudatára.

A henna titka

A henna kiválóan alkalmas a testfestésre, a festéket a hennabokor szárított leveleiből nyerik. A leveleket először apróra őrlik, majd vízzel és természetes összetevőkkel (citromlével és eukaliptusz olajjal) keverik ki. Az elkészített minták hetekig díszítik a testet, ami ennek a művészetnek a népszerűségét is magyarázza. Sokan még a végleges tetoválásuk előtt próbálják ki a kiválasztott képet vagy motívumot hennával.

De a henna nem csak a test ékessége lehet. Gyertyákra, naplókra, ablakokra, falakra, de akár táskákra és ruhákra is készíthetünk hennás motívumokat. A Krisna-völgyben élő hennafestő művész, Nisanta (The Henna Grove néven ismert) munkái egyediek és lenyűgözőek.

Mehndi a kézen: A spirituális és a művészet egyensúlya

A henna bőrre való felvitele ideiglenes testfestés, és leginkább Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint azok körében népszerű, akik elhagyták szülőföldjüket. Leggyakrabban esküvőkön alkalmazzák, ahol a kézre és a lábra festett minták spirituális eredetűek, védők, oltalmazók, és szerencsét hozók.

A minták formájuk szerint három fő csoportra oszthatók: arab, indiai és afrikai minták. Az arab minták általában nagyobb virágmotívumokat ábrázolnak, mivel a Korán tiltja az állatok ábrázolását. Az indiai minták aprólékosabbak, vékony vonalakkal összefonott virág- és kasmír-minták, amelyek beborítják az egész felsőtestet és a lábfejet a sípcsontig. Az afrikai minták pedig inkább nagyobb, vastagabb geometriai alakzatokat ábrázolnak.

A henna eredete 

A mehndi művészet (hennafestés) már 5000 éve ismert Ázsia- és Afrika-szerte, és manapság már Európát és Amerikát is meghódította. Eleinte a hennát hűsítő és gyógyító hatásaiért használták, majd már egyre kifinomultabb minták formájában vitték fel a bőrre. A henna már az ókori Perzsiában, Indiában és Egyiptomban is használták kozmetikai és gyógyító célokra, például hajfestésre, körömfestésre és gyógyfőzetek készítésére.

Fekete henna: Mítosz és valóság

Fontos megemlíteni, hogy a valódi henna nem fekete, és nem okoz sebeket vagy hólyagokat a bőrön. A fekete nyomokért felelős anyag a PPD (Para-Phenylenediamine), amit akár hennához, akár más porszerű anyaghoz kevernek. A PPD az emberek számára káros lehet, ezért fontos ellenőrizni a henna összetevőit.

Henna és az ünnepi alkalmak

A henna különösen fontos szerepet játszik az esküvőkön Pakisztánban, Indiában, Bangladesben és Szudánban. A menyasszonyokat egy külön szertartás alkalmával festik meg a „mehndi éjszakán.” De nemcsak az arákat, hanem a jövendőbeli férjeket is néha henna díszíti. A henna alkalmazását azonban nem csak esküvőkön használják, hanem születésnapi ünnepeken, baba születésénél, családi összejöveteleken vagy egyszerűen csak az együttlét ünneplésére.

A testfestés mélyebb jelentése

A henna testfestés művészete nem csupán a test díszítéséről szól; a minták mögött mély jelentések és szimbólumok rejlenek. A legtöbben nem is sejtik, hogy ezek a minták messze túlmutatnak a dekoratív szépségen.

Kézfejek mintái: Ezek a minták védelmet és oltalmazást hordoznak magukban. A henna szimbólumok megóvnak minket a bajtól és a negatív energiáktól. 

Jobb és bal kéz különbsége: A jobb kézre készített minták általában a férfit, a kiáramló energiákat szimbolizálják, míg a bal kézre festett minták a nőt, a befogadó energiákat jelentik. A henna így kifejezi az egyensúlyt a két nem között.

Lábfej minták: Ezek a minták az Istennel való kapcsolatot szimbolizálják, amely összekapcsolja az embert a Földdel. A lábfejen lévő henna minták egyfajta spirituális találkozás a természettel.

Tenyer minták: A kinyílást és felajánlást szimbolizálnak. Virágok és mandala motívumok kerülnek fel a tenyerekre, amelyek az élet központját, az univerzum körforgását és a belső igazságot szimbolizálják.

Szimbólumok mély jelentése: A henna minták között gyakran megtalálhatóak nonfiguratív szimbólumok, állatminták, sőt, a csillagjegyek is. Minden szimbólumnak egyedi jelentése van, amelyek az életet, boldogságot, reményt vagy Isten iránti hűséget képviselik.

A henna művészet egy olyan kreatív és spirituális kifejezés, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy testükön viseljék érzéseiket, gondolataikat és hiedelmeiket. A henna így nem csak egy gyönyörű díszítés, hanem egy olyan eszköz is, amely segít kifejezni magunkat és kapcsolatba lépni a saját belső világunkkal.

Henna művészünk: Nisanta

Hazánk egyik legismertebb hennafestő művésze, Nisanta. Az indiai hagyományokat őrzi és hobbijából hozott létre egy sikeres vállalkozást. Nisanta Krisna-völgyben kezdte a henna művészetével való foglalkozást, és mára egyedülálló művészeti alkotásokat készít.

Arra is figyel, hogy a henna, ami a bőrünkre kerül, az egészséges legyen. Fest esküvőkre, rendezvényekre és egyes ünnepekre, fesztiválokra. Határidő naplókat is dekorál, valamint oktatja a hennafestés művészetét.

Nisanta munkái nem csupán díszítik a bőrt, hanem örömöt is okoznak a szívnek és a léleknek. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük