Entry-header image

Miért nem…???

Sokan kérdezitek, miért nem lehet húst vagy szeszes italt, cigarettát hozni a vendégház területére. Hogy miért kérjük ezt tőletek? Hát lássuk a válaszokat! 🙂

Szabályok nemes célból születtek!

A Krisna-völgyi Vendégház az a hely, ahol a természet ölelésében, csendes nyugalomban és lelki mélységekben megtalálhatod az életöröm, az egészség és a lelki béke forrását. Az itt tapasztalható tudatos életmód részeként néhány alapelvet szem előtt tartunk, melyek hozzájárulnak a harmóniához és a belső békéhez. 

Ezek nem szigorú szabályok; inkább olyan alapelvek, amelyek hozzájárulnak a vendégek élményéhez és a helyszín megtartóztatott és tiszta atmoszférájához. Az alábbiakban részletezzük, miért is fontos, hogy a vendégek is betartsák ezeket az elveket:

1. Húsmentes étkezés: Az élet tisztelete

Azt a filozófiát valljuk, hogy minden élőlényben lakozik egy lelki szikra, és minden életet tisztelettel kell kezelnünk. Ennek jegyében a vendégház területén kérjük, kerüld a hús, hal és tojás fogyasztását! A vegetáriánus étrend nemcsak a fizikai egészségre gyakorol kedvező hatást, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez és az állatok iránti tisztelet kifejezéséhez is. Plusz bónusz: a tudatodra is kedvező hatást gyakorol, emeli a tudatszintedet!

Az ember testét és tudatát befolyásolja, amit elfogyaszt. Az állatok viselkedése is összefügg az étkezési szokásaikkal (pl.: tigris – húst eszik – agresszív viselkedés; őz, nyúl – növényevő – szelíd viselkedés), és a védikus szentírások arra ösztönöznek, hogy éljünk erőszakmentesen, minimalizálva a más élőlények szenvedését. A vallási iránymutatások, például a Biblia, szintén hangsúlyozzák a „Ne ölj!” elvet. 

A Krisna-völgyi Vendégházban nagy hangsúlyt fektetünk a tudatos táplálkozásra. Friss, tápláló és szerves ételeink nemcsak az egészséges testi funkciókat támogatják, hanem segítik a tiszta gondolkodás és az energetikailag kiegyensúlyozott állapot elérését is. A körülöttünk lévő természetből származó friss alapanyagokból készült ételek részei egy olyan életstílusnak, amely az egész lényünket támogatja.

Ezen szabály betartása elősegíti a lemondás képességének kifejlesztését.

2. Kábító- és mámorító szerek kerülése: A tiszta éberség

A tudatos életmód azt kívánja, hogy tiszta éberséggel és önmegtartóztatással éljünk. Ezért a Krisna-völgyi Vendégházban kérjük, kerüld a kábítószerek és mámorító szerek, beleértve a szeszes italok és a cigaretta használatát!

A tea, kávé, cigaretta és más drogok mesterségesen stimulálják, felpörgetik vagy elkábítják az embert, ezáltal elfeledteti vele, ki is valójában. 


Ennek az alapelvnek az a célja, hogy előmozdítása a tiszta gondolkodást és az éber, tudatos életmódot, amely hozzásegít a belső béke és harmónia eléréséhez.

Az ilyen irányelvek betartása ösztönzi a vendégeket a tudatos döntések meghozatalára és az életük felett való felelősségvállalásra.

Ezen szabály betartása elősegíti az együttérzés kifejlesztését önmagunkban.

3. Szerencsejáték kerülése: Az élet tudatos irányítása

A Krisna-völgyi Vendégház területén tisztelettel kérünk mindenkit, hogy tartózkodjon a szerencsejátéktól, akár online vagy offline formában. A tudatos életmód azt tanítja, hogy az élet irányítása a belső tisztaságon és tudatosságon keresztül valósul meg. A szerencsejáték élménye helyett a tudatos döntések és tervezés hozzásegít az élet céljainak és értékeinek eléréséhez.

Minden a Teremtő tulajdona, és mindenkinek csak az a mennyiség áll rendelkezésére, amennyi a létfenntartásához szükséges. Az illúzió azt sugallhatja, mintha a javak mind a miénk lennének. A szerencsejáték időpazarlás, növeli a kapzsiságot, és eltereli a figyelmet az igazi életcélról.

Ezen szabály betartása elősegíti az igazmondás képességét.

4. Szexuális érintkezés kerülése: A lélek mélyebb utazása

Az elvonult és nyugodt környezetben ez a szabály hozzájárul a vendégek szellemi és lelki fejlődéséhez. A szexuális tartózkodás segít abban, hogy a figyelem és az energia a belső spirituális utazásra összpontosuljon, elősegítve a mélyebb lelki kapcsolatok és belső béke megtapasztalását. (A Krisna-hívők kizárólag csak egy gyermek megszületése érdekében élnek nemi életet, és ennek is megvannak a maga szabályai, amelyek azt segítik, hogy minél jobb lehetőségekkel tudjon a kicsi megszületni.)

Az ember eléri a tökéletes tudatállapotot, ha megérti, hogy nem azonos a testével. Azok a cselekedetek, melyek erősítik a testtel való azonosulást, akadályozzák a tiszta tudat kialakulását. A szexualitás, amit gyakran összetévesztenek a szeretettel, csak erősíti a testtudatot. 

Ezen szabály betartása elősegíti gondolataink, tetteink tisztaságát.

Ezen alapelvek együttes betartásával a Krisna-völgyi Vendégház olyan teret teremt, ahol a vendégek megpihenhetnek, feltöltődhetnek és megtapasztalhatják az élet valódi értékeit. Legyen ez az időszak egy felejthetetlen utazás a belső béke, harmónia és spirituális gazdagság felé. 🌸

Ezen alapelvei nemcsak a környezetet, hanem a testet, a lelket és az elmét is tisztán és harmóniában tartják. Az itt eltöltött idő során ezen alapelvek betartásával megtapasztalhatod az élet valódi gazdagságát és szépségét.

A szabályok betartása nem csak az egyéni fejlődést, hanem a közösségi szellemet is elősegíti. A tiszteletteljes magatartás és az alapelvek betartása segíti a vendégeket abban, hogy egy olyan közösség részesei legyenek, ahol mindenki tiszteletteljes és támogató környezetet élvezhet.

Gyere, és légy részese ennek a különleges helynek, ahol a tudatosság, az egészség és a lelki béke egységet alkotnak, és egy olyan életmódra inspirálnak, amelyben a harmónia és boldogság az élet mindennapi részévé válik! Hare Kṛṣṇa! 🌺

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük