Entry-header image

Mi az elvonulás

Tudtátok hogy a retreat vagy elvonulás/visszavonulás szó eredete egészen a keresztes hadjáratok idejére vezethető vissza. Habár akkor még katonai céllal használták ezt a szófordulatot ma már ha meghalljuk az biztos hogy nem egy csata jelenik meg képzeletünkben, hanem egy békés és meditatív kép ami kiegyensúlyozottságot és harmóniát áraszt. 

Sokan nem is sejtik hogy a visszavonulás vagy  elvonulás az igazi reneszánszát éli napjainkban. 

És hiszitek vagy nem a Spirituális elvonulás a számunkra egyértelmű keleti vallásokon kívül bizony jelen van a Kereszténység a Zsidó és a Muzulmán hit úgynevezett Sufi közösségében is. 

A lelkigyakorlatokat a keresztény egyházakban  Loyolai Szent Ignác (1491–1556) terjesztette el aki a lelkigyakorlatok című művében részletes tanácsokkal látja el azokat akik szeretnének intenzívebb hitéletet élni. Később XI. Pius pápa 1922-ben Ignácot a lelkigyakorlatok

védőszentjévé tette. Sok protestáns, katolikus és ortodox keresztény vesz részt és szervez minden évben lelkigyakorlatokat.

A meditatív elvonulások fontos gyakorlatok a  szúfizmusban is,  az iszlám misztikus útján. A szúfi tanító Ibn Arabi „Utazás a hatalom urához” című könyve (Risalat al-Anwār)[1] a belső utazás útmutatója, amelyet több mint 700 évvel ezelőtt adtak ki.

Vagyis ahogy olvashatjuk igazán nem újdonság az emberiség számára de mégis oly kevesen használják ki a lehetőséget arra, hogy lelki és testi egészségük érdekében szánjunk magukra csupán néhány napot.

A Keleti vallások mindig is tartottak elvonulásokat amik jellemzően mindig egy egy megvilágosult szerzetes vezet. Indiában is több ezer éve végeznek elvonulásokat.

De mi is az elvonulás?

Az elvonulás nem egyenlő a nyaralással, egy elvonulás alkalmával olyan gyakorlatokat és tudást sajátíthatunk el amik megkönnyítik a mindennapi életünket is.

Az elvonulás egy kivételes lehetőség hogy arra a néhány napra kiszakadj a mindennapi élet körforgásából, megszabadulj felelősségektől és minden zavaró tényezőtől, és az életed egy teljesen új perspektívából láthasd. Hogy újra kapcsolatba léphess az önvalóddal és tisztán lásd mi is az igazi érték az életben. 

Legyen szó tisztító méregtelenítéssel való fiatalításról vagy jógával való testi és lelki egyensúly helyreállításáról, az elvonulás azt jelenti, hogy kiszakadsz a mindennapi élet okozta feszültségei elől, és időt szánsz arra, hogy magadra koncentrálj. Lehetőséget kínálva az egészségesebb életmód gyakorlatainak átgondolására és elsajátítására.  Az egyéni utazók körében különösen népszerűek a csoportos elvonulások, melyeken a résztvevők

hasonló gondolkodásúakkal ismerkedhetnek meg és így egymásnak támogatást is nyújthatnak.

Az elvonulás egy igazi Ősi hagyomány

A lelkigyakorlatok a modern élet egyik elengedhetetlen gyógymódjává váltak.

De ahogy korábban írtam ezek bizony egyáltalán nem újkeletűek az emberiség történetében.

Jézus például a Biblia szerint negyven napra vonult vissza a sivatagba, hogy felkészüljön és megújuljon az előtte álló útra. Hasonlóképpen, az amerikai őslakosok szellemvilágba tett utazásai is lényegében elvonulások voltak; amelybe belekezdenének a spirituális gyógyulás és a lelki fejlődés érdekében.

Elvonulás, esély a megújulásra és az önmegvalósításra

Az elvonulás lényegében a mindennapi életünkből való kiszakadás jelenti, szünetre

vágyunk a stresszes mindennapokból a munkából vagy épp a gyermeknevelés fáradalmai gyötörnek…de lehet párkapcsolati problémák vagy személyes veszteség feldolgozása okoz problémát számunkra. A lényeg hogy igenis szünetre van szükségünk, egy elvonulás menekülést és utat kínál, hogy visszaszerezzük önmagunkat, hogy újra átvegyük az irányítást az életünk felett, és olyan dolgokat fedezzünk fel magunkról, amelyeket soha nem tudtuk. Akár a stresszel küzdesz, akár az életeddel kapcsolatos önbizalomhiányoddal, azáltal, hogy kilépsz a jelenlegi helyzetedből, az elvonulás lehetőséget kínál arra, hogy megváltoztasd a szemléletedet és a küzdelmeid kezelését.

Krisna-völgyi elvonulások ahol békére találsz

Elvonulásaink  megszervezésénél kiemelt figyelmet fordítottunk arra hogy csoportjaink létszáma ne haladja meg az alkalmankénti 8 főt. Fontos hogy minden egyes résztvevővel az

elvonulást vezető szakember személyes kapcsolatot tudjon kialakítani, a felmerülő kérdésekre válaszoljon és segítséget nyújtson minden résztvevő számára. Minden elvonulásunk egyedi és gondosan megtervezett hogy a számotokra a legtöbbet nyújtsa testi és lelki szinten egyaránt. szabott az Ön számára, wellness-szakértők és fitnesz-szakértők kalauzolják útjain. Legyen szó irányított meditációról, csoportos jógaórákról, stresszkezelési konzultációkról vagy életvezetési tanácsadásról; nálunk megtalálod az eszközt mellyel az akadályokat leküzdheted.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük