Entry-header image

Van szükség tudományos magyarázatra ahhoz, hogy utazzunk?

Sokan állítják felesleges, de ha valaki esetleg kételkedik az utazás jótékony hatásaiban a következő kis irományt neki IS ajánljuk szeretettel.
És TI, akik szívesen keltek útra olvassátok ezeket a gondolatokat mosollyal az arcotokon mert bizony egyetlen fillér sem kidobott pénz, amit utazásra költötök.

Kétségtelenül az utazás az egyik legjobb dolog a világon. Amit nemcsak mi, fanatikus utazók állítunk, hanem bizony a tudomány is alátámaszt. Pszichológusok többféle tanulmányt is publikáltak amelyekben részletesen kifejtik az utazás jótékony hatásait a testi és a lelki egészségre egyaránt. Az utazás feltölt minket energiával és segít abban, hogy újult erővel nézzünk szembe a mindennapok kihívásainak. Észrevettük, hogy az emberek 80%-a inkább hosszabb 7, 10 vagy 14 napos nyaralásokat szervez magának és a családjának egyaránt…és megváltást várnak az egy évben egy hosszabb alkalommal eltöltött nyaralástól. Pedig már több tanulmány is igazolta, hogy azok a személyek, akik az év leforgása alatt legalább 3 havonta néhány napot utazásra/elvonulásra szánnak sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak, a munkájukat eredményesebben végzik és a teljesítményük is magasabb, mint azoknak akik a szabadságukat egyben használják fel és hosszabb nyaraláson/utazáson vesznek részt.
Fontos, hogy megfelelő időközönként ki tudjunk szakadni a mindennapi mókuskerékből és megtapasztaljunk új dolgokat. Megismerjünk új embereket kultúrákat és kóstoljunk meg ízletes ételeket. Legyen az tengerparti nyaralás, városlátogatás vagy egy valódi feltöltődést biztosító elvonulás az biztos, hogy a jótékony hatások nem maradnak el.

A mindennapok óriási nyomást gyakorolnak ránk, a stressz megvisel minket testileg és lelkileg egyaránt. Az utazás alatt átélt élmények, tapasztalatok csökkentik a szervezetünkben a stresszhormont, aminek köszönhetően más a stressz okozta betegségeket is elkerülhetjük.
De fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy ezt a pozitív hatást és a kiegyensúlyozott boldogságot folyamatosan fent tudjuk tartani igyekeznünk kell, hogy nem csak nyárra tervezzünk kikapcsolódást, hanem az év minden szakában ajándékozzuk meg magunkat és a családunkat néhány nap pihenéssel így folyamatosan fent tudjuk tartani azt a kellemes kiegyensúlyozottságot, amit az utazásnak köszönhetünk. A hideg és borongós téli hétköznapok, a mindennapi kihívások, a mókuskerék egyaránt nagy teherként nyomják a vállunkat. A nyaralás alatt ellazulunk, közérzetünk, általános egészségi állapotunk javul, szervezetünk stresszhormon-szintje csökken. Egy 2000-ben nyilvánosságra hozott amerikai kutatás eredményei bizonyítják, hogy a a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő személyeknél a rendszeres nyaralás hosszú távon csökkentette a szívinfarktus esélyét.

A stressz csökkentése mellett még több jótékony hatása van az utazásnak. Ezek közé tartozik például, hogy a változatos programok hatására jobban megismerjük a világot és saját magunkat is. Különböző kultúrákat ismerhetünk meg és új barátságokat köthetünk így nyitottá válunk és a problémamegoldó képességünk is fejlődik. Azok a gyerekek, akik rendszeresen utaznak könnyebben tanulnak és könnyebben kezelik a nehézségeket. Vagyis lényeges a nyaralásunk hatékonysága, és hogy a ránk gyakorolt pozitív hatását a lehető hosszabb ideig érezzük.

Jeroen Nawijn holland turizmuskutató 2010-ben mutatta be az általa modellezett ún. tipikus nyaralási hangulatgörbét: miszerint az üdülés kezdetén még nem emelkedik a boldogságszint, azonban 2-3 nap után meredeken felfelé ível, az utolsó napokban pedig ismét lezuhan. Ennek egyik oka: kedély állapotunkra erősen rányomja bélyegét a gondolat, hogy pár nap múlva újra ránk nehezedik a munkahelyi nyomás. Egy 2002-es brit közvélemény-kutatás ugyanakkor arra is rá mutatott, hogy a jótékony hatás már az utazás előtt is érzékelhető, ugyanis már a nyaralás tervezgetése közben javul a közérzet, pozitívabban értékeljük kapcsolatainkat és egészségi állapotunkat.
Felmérések bizonyítják, hogy meddig érezteti hatását a nyaralásról hazahozott kellemes testi és lelki állapot. A válasz kissé lelombozó: legkésőbb egy hónappal a szabadság után teljesen „lemerülnek”a nyaralás alatt feltöltött „elemek”. Ezzel a kérdéssel többek között Jessica de Bloom, a nimwegeni egyetem kutató pszichológusa foglalkozott, aki 2009-ben összefoglalta az ebben a témában született
összes tanulmány eredményeit. Vagyis a jótékony hatás már a hazaérkezésünk első hete után csökken majd meg is szűnik.

Mindezt egy 2011-ben végzett saját kutatása is alátámasztotta: 3-5 napos pihenésen részt vett alanyokat vizsgált. A megkérdezettek közérzete az üdülőhelyen eltöltött idő alatt nem meglepő módon javult, stressz-szintjük csökkent – a hazatérés utáni harmadik napon azonban a közérzet és a stressz-szint is visszaállt a korábbi értékekre.
Ezt egy 2012-ben zajlott kutatás is megerősítette, amelynek keretében de Bloom olyan személyeket kérdezett meg, akik átlagosan 23 napig tartó nyaralásról tértek vissza. Egy hét munkavégzés után ugyanolyan feszültnek érezték magukat, mint az elutazás előtt. De Bloom kutatási eredményei is azt mutatják, hogy jobban jár az, aki nyári szabadságát több részletben veszi ki.

„Amennyiben döntenünk kell arról, hogy egyszer utazzunk el hosszabb szabadságra, vagy többször rövidebbre, mindenképpen a több, rövidebb ideig tartó kikapcsolódást javaslom”

mondta a szakember.


Amellett, hogy több rövidebb utazást iktatunk be figyelnünk kell a minőségi időtöltésre és arra hogy a hosszabb távollét után ne terheljük meg magunkat hirtelen. A statisztikák szerint a magyaroknak mindössze egyharmada utazik el a nyár során valahova. A
felnőttek 24 százaléka tölti a szabadságát belföldön, mindössze 9 százalékuk jut el külföldre. Mindemellett a nyaralások időtartama is fokozatosan csökken, egyre többször a 7 napot sem éri el.

Számos felmérés szerint az egészség megőrzésének egyik alapja a munkával kapcsolatos problémáktól való eltávolodás képessége. Az eltávolodáshoz pedig mi biztosítana ragyogóbb feltételeket, mint egy elvonulás? Ahol nem csak kipihenheted a mindennapok fáradalmait, hanem megtanulhatod hogyan kezeld megfelelően a mindennapi stresszt és aggodalmat az életed során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük