Entry-header image

Oktatás Krisna-völgyben

Krisna-völgyben jelenleg akkreditált általános iskola, óvoda és középiskola működik. Három iskolaépületben folyik az oktatás, első osztálytól egészen nyolcadikig. A gimnázium első osztályát 2022. szeptemberében indították, így még csak kilencedik évfolyam van egyenlőre. 

Úgy gondoltam, a legjobb megoldás, az iskola bemutatására, ha meginterjúvolok egy itteni diákot.

Én: Üdvözöllek! Köszönöm, hogy eljöttél és mesélsz nekünk egy kicsit, az iskoláról. Az első kérdésem, hogy mikortól jársz az iskolába és most hanyadikos vagy.

Gauridas: Én első osztály óta ide járok. Most jelenleg hetedikes vagyok.

Én: Óvodába is ide jártál? 

Gauridas: Nem. Akkor költöztünk ide a családommal, mikor az első osztályt kezdtem. A nyáron pár hetet voltam az óvodába, de nincsennek róla már nagyon emlékeim. 

Én: Hogy telik egy átlagos napotok az iskolában? 

Gauridas: Minden héten hétfőn, egy közös programmal kezdünk. Itt együtt van az iskola összes diákja. Ezt úgy hívjuk hétindító. Itt megbeszéljük mire lehet számítani az héten. Van olyan, hogy egy egész órát kitesz ez a reggeli kezdés, de volt arra is példa, hogy pár perc alatt megbeszéltünk mindent. 

Én: Azt mondtad, hogy itt együtt van az egész iskola. Máskor nem? 

Gauridas: Nem. Van három épülete az iskolának. Egy a felsős fiúké, egy az alsós fiúké és egy külön épületben vannak a lányok. 

Én: Hányan vagytok egy osztályban? 

Gauridas: Az iskola létszáma körülbelül 40-50 fő között van. Az osztályokban a létszám nagyon megoszló. Mi négyen vagyunk jelenleg hetedikesek, ebből kettő fiú és kettő lány. Mivel külön épületben vagyunk, így valójában csak ketten vagyunk. Bár az elsőt azt egyedül kezdtem, még lány osztálytársam sem volt. Ahhoz képest mostanra sokan lettünk.

Én: A tanárok számára ez nem nagy akadály? 

Gauridas: Bár nem vagyok tanár, én azt látom, hogy nagyon jól meg tudják ezt oldani. 

Én: Vannak összevont óráid a többi osztállyal?  

Gauridas: Igen van több óránk is, amin össze vagyunk vonva a hatodikosokkal, néha a nyolcadikosokkal. Tesi órán pedig van, olyan, hogy az egész évfolyam együtt van. 

Én: Mit gondolsz mi a legnagyobb különbség a Krisna-völgyi iskola és mondjuk egy másik iskola között? 

Gauridas: A legnagyobb különbség szerintem az órákban van. Azon kívül, hogy tanulunk matekot, törit és más rendes tantárgyat is, vannak védikus tárgyaink is. Ezek a vallással kapcsolatos órák. Van, hogy a szentírásokat tanulmányozzuk, esetleg indiai hangszereken tanulunk játszani. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük