Entry-header image

Krisna-völgyi látványosságok

Sokan mikor először ide érkeznek nem tudják, mit lehet megnézni, milyen programokon érdemes részt venni, vagy úgy egyáltalán mit is rejt Krisna-völgy. Most ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani. Ha valaki ide látogat akkor először a recepcióval találja szembe magát. Ha az időjárás engedi, akkor mindenképpen tegyék le ott az autójukat, hiszen a gyönyörű napsütésben a legjobb ha sétálva indulnak útnak.

Az úton elindulva először a Yamuna patakkal találkozunk először, ami az utunk további részén is kísér majd minket. Mögöttük egy épület látható, ami nemrégiben vendégházként működött, de mostanra a felső tagozatos fiúk iskolája lett. Akinek van kedve mindenképp üljön le a patak előtti kis pavilonba.

Krisna-völgyben az egyik legkülönlegesebb dolog szerintem, hogy Vrindavan térképének kicsinyített mása.  Minden fontos helyszínt egy-egy pavilon jelöl, pont mint a patakparton. Ezek a pavilonok arra szolgálnak, hogy az idelátogató zarándokok, vagy akár az itt élő szerzetesek bejárhassák Vrindaván szent helyeit.

Ha tovább haladunk az úton sok ilyen pavilonnal találkozunk még. A következő nagyobb megállóhely körülbelül öt perc sétára van a kezdőponttól. Ezt a helyszínt két pavilon is és egy nagyobb fehér oszlopos építmény is helyet kap. A pavilonok belelógnak a Yamuna vizébe, így nagyon különleges kilátást biztosítanak a tájra. A fehér pavilonban pedig a Srila Prabhupada mellszobra található. Ő volt az a lelki tanítómester, aki elhozta a Krisna tudatot Nyugatra, így minden templomban megemlékezünk róla.

Ha kicsodálkoztuk magunkat és tovább haladunk hamarosan elérkezünk az első elágazáshoz. Én most képzeletben balra fordítom Önöket, de azért elárulom, hogy ha egyenesen folytatják az utat, akkor szintén csodálatos természeti tájakkal egy bambusz alagúttal és végül a templommal találkoznának.

De mi balra fordultunk szóval elindulunk a nagy dombon, amin felérve az iskola két fő épületével találjuk szembe magunkat. Az első, aminek két emelete van, az az eredeti épület (ez látható a képen is). Ez most jelenleg a lányok épülete, a vele szemben lévő kb 2016-2017 környékén épített iskola pedig az alsós fiúké.

Az iskola után már láthatjuk a tehenészetet, ami a következő állomásunk lesz. Itt kb 70 állat él, tehenek és ökrök vegyesen, akik csak arra várnak, hogy megsimogassák őket. A tehenészet egy nagyon különleges hely, de itt nem szeretnék részletekbe belemenni, hisz erről oldalakat lehetne írni. De amit itt fontos kiemelni, hogy ez nem csak egy tehenészet,hanem egy tehénvédelmi központ, ahol az állatok teljes életet élhetnek.

A tehenészet után tovább sétálva legelőket láthatunk, ahol időről időre a tehenek és az ökrök legelnek. Hamarosan megérkezünk a templomhoz, de előtte még álljunk meg a gyönyörű biokertészetbe, ahol rengeteg növény terem, még olyanok is, amik számunk lehet teljesen ismeretlenek. Ilyen például a karella, amiből isteni chipset lehet készíteni, bár kissé savanykás íze van. A kertészetben több fóliasátor is helyet kap, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt lehessen termeszteni.

A kertészettel szemben található a templom, de arról majd a következő bejegyzésben részletezem. 

Ha szeretnél többet megtudni Krisna-völgyről akkor tarts velem a továbbiakban is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük